امروزه اکثر افراد گاه بخاطر صرفه جویی و گاه بخاطر رژیم غذایی گیاه خواری سویا را جایگزین گوشت کرده اند . با این تصور که سویا میتواند به عنوان یک پروتئین گیاهی جایگزین گوشت شده و تمام ویژگی های گوشت را دارا می باشد. اما آیا این باور صحیح است؟ سوالی که مطرح می شود این است که آیا سویا تمام مواد مغذی موجود در گوشت را دارد و جایگزین مناسبی برای گوشت است یا خیر. در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم و این دو نوع پروتئین گیاهی و حیوانی را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
سویایی که به صورت فرآوری شده در بازار مشاهده می کنید از دسته حبوبات محسوب شده و طی فرایند های که روی لوبیا سویا در کارخانه انجام میشود بدست می آید. در این فرایند روغن و کلسترول سویا را از دانه های آن خارج کرده وکنجاله سویا که مواد معدنی و پروتئین به همراه خود دارد باقی می ماند که برای مصرف به بازار عرضه می شود. تا اینجا موردی برای مصرف این محصول وجود ندارد؛ به این ترتیب اکثر افراد این محصول را به عنوان یک پروتئین گیاهی که هیچ گونه ضرری ندارد به مقدار فراوان در سبد غذایی خود مصرف کرده و گاهی آن را به طو ر کامل جایگزین گوشت می کنند. نکته قابل ذکر این است که این پروتئین گیاهی یکی از فرآورده های تراریخته بوده و مصرف بی رویه آن می تواند مضرات زیادی برای بدن به همراه داشته باشد. مصرف محصولات تراریخته می تواند منجر به انواع بیماری ها از جمله اوتیسم، دیابت، آایمر، ناباروری و . شود. شرح مضرات محصولات تراریخته در این مقاله نمی گنجد . فقط بیان همین نکته کافیست که جایگزین کردن یک محصول تراریخته هر چند تمام مزایای گوشت را داشته باشد، به جای گوشت عاقلانه به نظر نمی رسد. و نمی توان بر اساس این ادعا که سویا یک پروتئین کاملا بی ضرر بوده آن را جایگزین گوشت کرد.
اینکه سویا از پروتئین بالایی برخوردار است کاملا واضح است، ولی آیا می تواند با پروتئین موجود در گوشت برابری کند؟ در پاسخ باید گفت این دانه های گیاهی پروتئین و ویتامین های خود را تا حدی بعد از پخت از دست می دهند و میزان پروتئین و ویتامین های آن نسبت به گوشت کاهش می یابد. همچنین قابلیت جذب آن نیز نسبت به فرآورده های حیوانی بسیار پایینتر است. به همین جهت پیشنهاد می شود برای تامین پروتئین و ویتامین های ضروری بدن به صورت کامل، حتما گوشت را نیز در کنار فرآورده های گیاهی مصرف نمایید.
یکی دیگر از نکات ضروری هنگام جایگزین کردن سویا با گوشت مربوط به اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن است. باید گفت اسیدهای آمینه ضروری برای بدن به طور کامل در دانه های سویا وجود ندارند . در حالی که گوشت ها منبع غنی انواع اسید های آمینه مفید برای بدن هستند. به گونه ای که نه تنها سویا بلکه هیچ ماده غذایی دیگری قادر به تامین این املاح مفید برای بدن نخواهند بود . اگر سویا را به طور کامل در رژیم غذایی خود جایگزین گوشت کرده اید در واقع بدن خود را از برخی از ویتامین ها و آمینو اسیدهای ضروری محروم ساخته اید و باید منتظر عوارض آن باشید. بهتر است این پروتئین گیاهی را به صورت مکمل در کنار پروتئین حیوانی استفاده نمایید تا کمبودها و نیازهای بدن به طور کامل تامین شوند.
مقایسه آهن موجود در گوشت و سویا
یکی دیگر از دلایلی که سویا را جایگزین
مقایسه روی موجود درگوشت و سویا
روی از عناصر ضروری بدن بوده و مخصوصا جهت رشد کودکان یکی از مواد معدنی بسیار مهم است. در مقایسه روی موجود در گوشت
با این تفاصیل می توان نتیجه گرفت برای تغذیه تمامی مواد مورد نیاز بدن بهتر است هر ماده غذایی در جایگاه خود مورد استفاده قرار بگیرد.
دنبه گوسفندی و خواصی که در آن شناخته شده است
خرید مرغ و متعلقات به صورت تناژ
طرز تهیه کلم پلو شیرازی با گوشت چرخ کرده گوسفندی